sábado, 19 de septiembre de 2009

Plaça del Rei

La Plaça del Rei és un dels conjunts monumentals gòtics més importants de Barcelona.


Allà trobem el Palau Reial Major documentat desde l'any 1116 (anteriorment Palau Comtal i vivenda del Comptes de Barcelona i dels Comptes-Reis de la corona de Catalunya-Aragó, anomenat amb l'adjectiu de major ja que existia un de "menor" a la Plaça de Sant Miquel) amb l'impressionant torre (el primer gratacels de Barcelona) anomenada com Mirador del Rei Martí (encara que Martí l'Humà va morir el 1410 i la torre es va acabar el 1555 sí que pot ocupar el lloc d'una torre antiga) i el Saló del Tinell (joia del gòtic construida entre el 1359 i 1362 per Guillem Carbonell).

A una banda del Palau trobem la Capella Palatina anomenada Capella de Santa Àgata (construida l'any 1302 i amb un impressionant retaule del 1456 del pintor Jaume Huguet) i a l'altra el Palau del Lloctinent, seu durant molts anys de l'Arxiu de la Corona d'Aragó. Per tancar el conjunt hi ha la Casa Clariana-Padellàs a on hi trobem el Museu d'Història de la Ciutat amb un recorregut que ens porta de la Barcino romana a la Barchinona visigòtica del segle VII i a la romànica i gòtica amb el Saló del Tinell, Santa Àgata i les muralles.

Però jo us volia parar d'un lloc més desconegut: la Casa del Botxí.
Barcelona com totes les ciutats tenia un botxí i havia una gran polèmica per on havia de viure. Ningú volia tenir contacte amb el botxí, fins i tot es diu que vestien amb sacs per que els sastres no els volien ni tocar. La situació canviava quan algú estava malalt ja que es considerava que les seves mans feien miracles i tothom volia que els toqués, no obstant era l'única persona amb Déu que podia matar sense rebre càstig.
El Consell de Cent diu la llegenda que va debatre sobre a on havia d'estar la seva casa i al no posar-se d'acord si havia de ser a l'interior de la ciutat (a on cap ciutadà ni gremi es volia acostar) o a fora (sense la protecció de les muralles), es va decidir que visqués ni dins ni fora sinó a l'interior de les muralles a prop del seu lloc de treball la Plaça del Rei. Així es sol.lucionava l'emplaçament i se li donava facilitats per anar a treballar.
L'antiga casa del botxí encara té l'entrada visible situada entre la Capella de Santa Àgata i la Casa Padellàs a on trobem una entrada de vidre. Allà vivia el botxí, en un lloc privilegiat i dins la muralla de la ciutat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario