miércoles, 16 de septiembre de 2009

Un Partenó al carrer Bailén?

Si heu passat pel carrer Bailén entre Diputació i Consell de Cent (concretament als números 70-72) hi ha un edifici inusual i extrany per a Barcelona. Es tracta d'un edifici neoclàssic que imita als temples grecs o romans (per als no acostumats a l'història de l'art de tipus "Partenó d'Atenes").

L'aire que dóna al carrer és inusual i impacta quan passes per allà.
Us explico una mica la seva història. Al segle XIX la família Masriera eren molt populars ja que destacaven com a pintors, orfebres i joiers (sobretot cal destacar a Lluís Masriera com a joier modernista).
La seva posició els va permetre dissenyar-se una casa taller al seu gust i van triar un estil neoclàssic emulant l'antic temple d'August de Barcelona (podem trobar les restes de les columnes romanes originals al carrer Paradís dins la seu del Centre Excursionista de Catalunya i es mereixen un post a part ja que és un racó molt desconegut de Barcelona però impactant arquitectònica i històricament).
Es va encarregar l'obra a un prometedor arquitecte premodernista: Josep Vilaseca (autor de l'Arc del Triomf i de mombroses estructures per a panteons familiars com el d'Anselm Clavé o de la família Batlló).
L'obra és una delicatessen d'una família adinerada (la joieria familiar està actualment a la Casa Ametller).
Però l'obra a la seva època encara impactava més ja que no s'havien construits els edificis anexats al darrera.

Actualment l'edifici és ocupat per una congregació religiosa amb el curiós nom de "Pequeña Compañía Corazón Eucarístico de Jesús".

No hay comentarios:

Publicar un comentario